Tourism and Property Show 2008 - Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου

Επιτυχημένη η συμμετοχή του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου στην έκθεση “TOURISM & PROPERTY SHOW” στην Αθήνα

Έγινε από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Επιτυχημένη κρίθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η παρουσία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου στην έκθεση “TOURISM & PROPERTY SHOW” που έγινε από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008 στην Αθήνα.

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου συμμετείχε με δικό του περίπτερο 100 τ.μ.στο οποίο στεγάζονταν ακόμη η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος –(Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας), ο Δήμος Αργαλαστής, ο Δήμος Μηλεών, η ΕΨΑ Α.Ε. Βιομηχανία αναψυκτικών και χυμών, το Κ.Τ.Ε.Λ. Υπεραστικών Γραμμών Ν. Μαγνησίας Α.Ε., η εταιρεία Bokos Ceramics, η Around Greece, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου , οι Εκδόσεις Καρεκλίδη, η εταιρεία LE MONDE «Οι κορυφαίοι των τουριστικών Σπουδών», ο Αγροτουριστικός Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων & Ξενώνων Ν. Μαγνησίας.

Η στιγμή των εγκαινίων του Περιπτέρου από τον Υπ. Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

Όπως τόνισε στη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου που έγιναν από τον Υπουργό Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλο, παρουσία πλήθος πολιτών ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιος Παπαϊωάννου, «Θεωρούμε ότι με τη συμμετοχή όλων μας, δίνουμε την ευκαιρία αφενός μεν στους επαγγελματίες του τουρισμού και των συναφών επαγγελματικών κλάδων του Πηλίου και της Μαγνησίας γενικότερα να προωθήσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν αλλά και τα προϊόντα που παράγουν , αφετέρου να κάνουμε ακόμη πιο γνωστό το «Βουνό των Κενταύρων».

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου άλλωστε, είναι ένας φορέας που δημιουργήθηκε για να ενισχύσει τη γενικότερη περιοχή τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και στον τομέα της τοπικής επαγγελματικής ανάπτυξης.

Tourism and Property Show 2008 - Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου
Άποψη του περιπτέρου του Ινστιτούτου Ανάπτυξη Πηλίου που φιλοξένησε 12 συνολικά εκθέτες

Ο πλούτος που απλόχερα χάρισε η φύση στον δικό μας τόπο, η ομορφιά των τοπίων με εικόνες που εναλλάσσονται συνεχώς, μοναδικές για κάθε εποχή του χρόνου, η προνομιακή γεωγραφική της θέση, η ιστορία, ο πολιτισμός, η υψηλή ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και οι πολλαπλές μορφές τουρισμού και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, συνθέτουν την ολοκληρωμένη πρόταση τουρισμού, που προσφέρει το Πήλιο.

Σε όλο το Πήλιο και σε όλη τη Μαγνησία λειτουργούν επιχειρήσεις που προσφέρουν ποικίλες υπηρεσίες και προϊόντα και συμβάλλουν στην οικονομική και επαγγελματική ανάπτυξη του τόπου μας και ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των οποίων υπάρχει στη σημερινή μας έκθεση.

Το σημαντικότερο γεγονός όμως είναι ότι ενώ αποτελεί εξαιρετικό τουριστικό προορισμό, έχει διατηρήσει τον αυθεντικό χαρακτήρα του, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου αναλλοίωτα…

Ελπίζουμε με αφορμή και την έκθεση στην οποία συμμετέχουμε ,τις επόμενες ημέρες, τους επόμενους μήνες αλλά και χρόνια , να υποδεχτούμε στο Πήλιο ακόμη περισσότερους επισκέπτες ώστε να διαπιστώσουν όλοι από κοντά την αυθεντική ομορφιά του».

Τρούφα & Ανάπτυξη της Υπαίθρου
Την Παρασκευή εξάλλου στις τρεις το μεσημέρι, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου, οργάνωσε εκδήλωση με θέμα «τρούφα & τουρισμός υπαίθρου»

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου, κ. Σ.Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε στο μανιτάρι τρούφα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Πήλιο, και στην προώθηση της καλλιέργειας τρούφας με την σύσταση ομάδας καλλιεργητών τρούφας, με έδρα την Αργαλαστή Πηλίου, ( www.peliontroufa.gr ).

Tourism and Property Show 2008 - Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου
Στο πάνελ του Tourism & Property Show (από αριστερά), η κα Μ.Γιδαράκου ( Γεωπόνος ), ο κ. Σ.Παπαϊωάννου ( ΙΑΠ ), ο κ. Δ.Μιχαηλίδης ( ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ ), και η κα Σ.Ασκέλη ( Αγροτουριστική ΑΕ ) την στιγμή που ο ΓΓ της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ επεσήμανε ορισμένα καίρια σημεία.

Η γεωπόνος κα Μ. Γιδαράκου, αναφέρθηκε τόσο στα χαρακτηριστικά του μανιταριού τρούφα, όσο και στις καλλιεργητικές τεχνικές, ενώ έδειξε video από γιορτή τρούφας στην Ιταλία.

Η κα Στέλα Ασκέλη, στέλεχος της Αγροτουριστικής ΑΕ στο θέμα της «Η συμβολή των τοπικών αγροτικών προϊόντων στον τουρισμό Υπαίθρου», αναφέρθηκε στη σημασία της χρήσης τοπικών προϊόντων και μεταξύ άλλων είπε: Η χρήση τοπικών προϊόντων, δίνει το απαραίτητο brand name που έχει ανάγκη κάθε τουριστικός προορισμός. Η τοπική γαστρονομία αναδεικνύεται μέσω της χρήσης των τοπικών αγροτικών προϊόντων. Γίνεται σύνδεση του τουρίστα – καταναλωτή, του προϊόντος με τον προορισμό. Η διατήρηση των αγροτικών και λοιπών παραδοσιακών ασχολιών, απαιτείται προκειμένου να διατηρήσουμε την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής. Δεν επικεντρώνουμε σε ένα και μόνο κλάδο της οικονομίας. Σήμερα που οι αριθμοί αποδεικνύουν τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, η επιχειρηματική διέξοδος του αγροτουρισμού γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

Ο Γεν. Γραμμ. της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ κ. Μιχαηλίδης , που παρίστατο στην εκδήλωση, επεσήμανε την ανάγκη ο Αγροτουρισμός να αποκτήσει το δικό του φορέα από επιχειρηματίες του αγροτουρισμού, ώστε να μη συγχέεται με πολλές άλλες, μερικές φορές και ομοειδείς, δραστηριότητες, όπως π.χ. τουρισμός υπαίθρου, extreme sports κτλ.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να καθοριστεί, με απευθείας συζήτηση μεταξύ των επιχειρηματιών αγροτουρισμού και της πολιτικής ηγεσίας (Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης), η οριοθέτηση του αντικειμένου του Αγροτουρισμού, που περιλαμβάνει τις παρακάτω 5 κατηγορίες επιχειρήσεων: Αγροτουριστικοί Ξενώνες, παραδοσιακά καφενεία-ταβέρνες, εργαστήρια μεταποίησης-παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων (τροφίμων ή τεχνημάτων), πρατήρια πώλησης παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, επισκέψιμα αγροκτήματα και επιχειρήσεις αγροτουριστικών δραστηριοτήτων. Η ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ, είπε, αποδέχεται ως επιχειρηματία Αγροτουρισμού όποιον συλλειτουργεί τουλάχιστον δύο από τις παραπάνω μορφές επιχειρήσεων και έχει ισχυρή σύνδεση με την τοπική αγροτική ζωή και γη.

Στην έκθεση Tourism & Property show μπορούσε κανείς εύκολα να αντιληφθεί ότι ο τουρισμός υπαίθρου δεν είναι μοχλός τοπικής ανάπτυξης, αλλά ξεπούλημα της φύσης-γης για είσπραξη κάποιων χρημάτων, με καταστροφή του τοπικού κοινωνικού ιστού και της ζωής των αγροτών-κατοίκων μιας αγροτικής περιοχής.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι στην 9η συνάντηση των Ιωαννίνων, συγκροτήθηκε 5μελής Επιτροπή για τη δημιουργία του Σωματείου Επιχειρηματιών Αγροτουρισμού με τίτλο «Ένωση Αγροτουρισμού Θεσσαλίας».

Στην 5μελή αυτή Επιτροπή συμμετέχει για τη Θεσσαλία , ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιος Παπαιωάννου.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου
Όπως ανέφερε εξάλλου ο Πρόεδρος κ Στέργιος Παπαϊωάννου, «Διαπιστώσαμε βάσει των νέων σύγχρονων δεδομένων ότι οι αγρότες θα πρέπει να στραφούν και σε νέες , εναλλακτικές όπως χαρακτηρίζονται καλλιέργειες , καθώς οι καταναλωτές ειδικά των υψηλών εισοδημάτων , στρέφονται στην αγορά ολοένα και πιο «εξειδικευμένων» προϊόντων αλλά και υψηλών διατροφικών απαιτήσεων.

Καταλήξαμε ως Ινστιτούτο , ότι η καλλιέργεια ενός άγνωστου σε πολλούς μανιταριού, της «τρούφας» που απευθύνεται σε ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις και σχετικά άγονα κτήματα, είναι ιδανική για τη περιοχή του Πηλίου αλλά και ευρύτερα της Μαγνησίας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ήδη έχουμε τους πρώτους παραγωγούς.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι είναι αναγκαία τόσο η ενημέρωση και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών όσο και η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για το σπουδαίο αυτό έδεσμα.

Για τη δική μας όμως περιοχή, μας ενδιαφέρει ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο…

Η καλλιέργεια μπορεί να συμβάλει στον αγροτοτουρισμό με πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν συλλογή τρούφας, καθώς και τοπικά πανηγύρια την εποχή της συλλογής τους με προσφορά εδεσμάτων που περιέχουν τρούφα και με λειτουργία παράλληλης υπαίθριας αγοράς πώλησης τρούφας».

Προϊόντα από τρούφα
Ως ένα πρώτο δείγμα της εικόνας , των χρήσεων , της γεύσης και της αξίας της τρούφας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι παραβρισκόμενοι στη διάρκεια της εκδήλωσης, αφού είχαν εκτεθεί προϊόντα από τρούφα (όπως τρουφέλαιο , βούτυρο με τρούφα, μέλι με τρούφα, μανιταρόσουπα κ.λ.π.), ενώ ταυτόχρονα προβλήθηκε ντοκιμαντέρ επίδειξης εύρεσης με τη βοήθεια σκύλων και συλλογής του άγριου μανιταριού τρούφα στο Πήλιο, αλλά και τρόπους καλλιέργειας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί , ότι το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου διένειμε σε όλους ένα ειδικό βιβλίο που έχει εκδώσει σε συνεργασία με τον ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης κ. Στέφανο Διαμαντή και την γεωπόνο Μαρία Γιδαράκου, με τον τίτλο «Το μανιτάρι τρούφα, μια αποδοτική καλλιέργεια».

Tourism and Property Show 2008 - Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου
Αναμνηστική φωτογραφία από όλους όσοι Αργαλαστιώτες παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.

Tourism and Property Show 2008 - Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου
Ενθουσιασμένοι δήλωσαν όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση από τον μπουφέ που παρατέθηκε με τη συνδρομή της LE MONDE.

>> Περισσότερες Πληροφορίες